Apr. 21, 2017

A RETRO

A RETRO stílus teljesen vagy részlegesen képviselteti magát az egyik fajta, 2017-ben trendinek, nagyviláginak ítélt enteriőrben.
A minimalista stílushoz képest talán kicsit színesebb, játékosabb, kevésbé szigorú vonalvezetésű, mégis letisztult designról van szó, melyben a színekkel és a formákkal jól kifejezhető személyiségünk.

RETRO BÚTOROK
Sokan keresik emiatt a bolhákon, Vaterán és egyéb használt bútor kereskedelemben az 50-es, 60-as évek bútorait, kredenceit, amit felújít/att/anak, átfest/ett/enek, de ezeket a bútorokat készen, újonnan is meg lehet venni bútorgyártóktól. 
Néhány példa:
(nagy képen) http://www.marchicucine.it/cucine/cucina-fiftiesstyle-saint-louis/
http://loftdesign.hu
www.vakuumdesign.hu


Jellemző még a minilmalista stílusú bútorok kiegészítése retro kisbútorokkal, lámpákkal, e kategóriában is található több üzlet hazánkban.

A RETRO BURKOLAT
A bútorokon kívül a másik eszközünk a burkolatokat cementlappal retrósítani a konyhafalon vagy a padlón, melyből a legújabb divat a sokszög alakú, szabálytalan mintázat kialakítása vagy a vízzel nem érintkező részeken a cementlap 'foltok'  vagy darabok dekorelemként történő használata.

http://www.cotemaison.fr/inspirations/carreaux-de-ciment-ils-delimitent-les-espaces_28796.html

Amennyiben a cementlap túlságosan megterhelné a pénztárcánkat, ma már létezik üvegre, szőnyegre, padlóburkolatokra, csempére, linóleumra nyomott cementlap design, igy az érzést ezekkel is könnyen megteremthetjük.

A RETRO SZÍNEK
A színek megválasztása is fontos a retro stílus kialakításához. A retro színpalettákat könnyen kiválaszthatjuk ha pl a Pinterestbe beütjük a retro color palette vagy vintage color palette szavakat és máris kitárul a lehetőségek tárháza, egy kedvelt családot alkalmazva például különböző színűre festhetjük az ajtót, a bútorokat és a falakat. Bár hozzá kell tenni, hogy a retro talán kicsit erősebb színvilág, míg a némileg eltérő vintage stílus inkább pasztell.